Pyrénéerna – sommar

Sommaren i Pyrénéerna måste inte bara ses, den måste höras och luktas och smakas. Vi åker bil så långt serpentinvägen för oss, cirka 2000 meter över havet, och kliver ur för att börja vår vandring. Strövande hjordar av hästar, lamor, får, getter och kor i pastorala dalar. Vilket pingel, har alla skällor? Vi går parallellt med en fors upp till en bergsjö på 2300 meters höjd. Den hisnande skönhet som är här uppe kan inte riktigt beskrivas i ord, den måste kännas. Picnicen i skogsgläntan med rosévinet, bergsskinkan och osten, som gjorts av mjölk från de gulliga brebisfåren med långa ludna öron, smakar extra gott här uppe. Lunchtupplur i solen.

 

För att vakna tar vi ett dopp i bergsjön vars glaciärvatten är illgrönt. Därefter börjar nerfärden, vi hoppar mellan stenar och nedfallna träd utmed forsen. Fantastiskt kul och mycket bra träning. Tips, ha inte mobilen och kameran i fickan, risken att plurra är uppenbar! Oavsett årstid är de bergsbyar vi kommer ner till värda ett besök. Priserna är mycket moderata, en riktigt bra trerättersmiddag med vin kostar mellan 20 och 30 Euros. Passa på att handla ostar, filtar och det mycket prisvärda vinet Madiran.

 

Vandringslederna i dessa berg är hisnande vackra. Vi har under några somrar följt GR10 som följer bergskedjan från Atlanten till Medelhavet. En fantastisk led för de som är vältränade, leden går mellan höga bergspass och djupa dalar där klockan stannade för 150 år sedan. Vi bor i små hotell, på vandrarhem eller uppe på bergsstationer (refuges). En sak har alla de övernattningsställen vi besökt genom åren gemensamt - maten! Oavsett om övernattningen skett på en "cabane" på 2700möh i skuggan av det enorma berget Vignemal eller hemma hos madame i den lilla byn Eylie en Haut så serveras en strålande 3-5 rätters middag. Det är inte bara de stora Lamm- och Gåsgamarna som smörjer kråset i dessa berg.

 

Från djupet av vårt Hjärta vill vi verkligen rekommendera alla som har en vandrare i sig att spendera en tid i dessa berg. Med eller utan oss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sida  1

Presentationsfilmen

för Garreau så som det

har varit