Pyrénéerna – vinter

Vi upptäckte dem av misstag, skidorterna i Pyrénéerna. Det tar cirka tre timmar att köra dit från Garreau, vi gjorde det i slutet av november för sex år sedan och vår avsikt var att vandra i bergen. En picniclunch i en grön dal med det lokala Madiranviner och bergsostar, framför oss på ängen går hästar, får, getter och kor, nervallade från bergen av bönder som ser ut att vara över hundra år gamla. Idyllen störs av bilar på andra sidan floden, de har skidor på taket?! Biljakt, efter cirka trettio minuter på otroliga serpentinväger ligger den bara där - La Mongie - en av många skidorter i Pyrénéerna. Fyrtio liftar i fyra dalar.

 

Vi slänger oss in i skiduthyrningen och hyr pjäxor och Freeriders, på med dubbla jeans och skinnjackan, hittar som tur är ett par gamla vantar i fickan. Vi åker i fantastisk lössnö i två dagar. Backar finns i alla kategorier, off-pist är inte svårt att hitta, det är bara att åka två meter utanför pisterna. Vi åker ner till Hostellerie de l´Aste i dalen för att sova och äta. Enkel men trevlig inkvartering, döm om vår förvåning när vi går in i matsalen och upptäcker att vi hamnat på en veritabel gourmetkrog, med priser som om de vore hämtade från 60-talet.

 

Pyrenéerna har fantastiska skidorter med vackra namn, t ex Piau Engaly, Saint Lary Soulan, Luz Ardiden. Våra skidkamrater i backarna är uteslutande fransmän och spanjorer. En del åker på 205 långa Elanskidor och har randiga skidoveraller. För oss gamla snöreseguider är det som ljuv musik, var är Jonathan? Bergen är dramatiska och vilda - upp till 3000 meter, skidåkningen är bra, allt från avancerat till lätt. Snön brukar ligga fram till April. Haute Pyrenées d´Atlantique får mycket nederbörd under vintersäsongen, byn Cauterets har tex haft mest snö i världen under säsongen 2005-06.

 

Chansen till fina offpistupplevelser är god, dock måste vi utfärda en liten varning för temperaturen som ibland kan åka upp över nollsträcket och göra snön blöt. Liftkortspriser? Betydligt billigare än i Sverige, 20-25 Euro per dag. Sedan fem år tillbaks anordnar vi Gastronomiska Skidresor i Pyrénéerna.

 

Idén kom då vi äkte med Langley i deras "ski around resp ski across, the Rockies". Skidsafari i individuell tappning enligt åkarnas önskemål med personlig guide hela tiden - gastronomi i kombination med underbar skidåkning.

Läs mer här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sida  1

Presentationsfilmen

för Garreau så som det

har varit