Sida  1

Presentationsfilmen

för Garreau så som det

har varit

Närheten till Atlanten märks både på krogen och i de dignande fiskdiskarna. Musslor och snäckor i olika färg och form, från de pyttesmå Bigourdine som äts med knappnål, till de stora och matiga Coqille St Jaques och Bulots. Lyxmat hos oss men vardagsmat här nere, åtminstone vad gäller priset. Atlanträkor som inte kokats med salt som vi är vana vid, utan är milda och matiga i smaken. Vitlöksmarineras och grillas, eller ät dem som de är med aïoli och en bit bröd. Och fiskarna! Roget, bar, merlu, dorade, thon, raie, sole, turbot, vive, espadon. . . listan är lång - vissa passar bäst på grillen, andra i en fiskmarmite. Den enda fisk som vi hittills hittat och inte har blivit förtjusta i är morue, på svenska kabbeljo. I floden Garonne lever fiskar som fransmännen själva älskar, alose och lamproie, de liknar lake i köttet och anrättas gärna med mustig rödvinssås och charlottenlök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiskar och skaldjur från Atlanten

Fiskar och skaldjur från Atlanten

Traktens Mat

Pyréneiska bergsostar

Ankor

Ostron