Bordeaux

Bordeaux, www.bordeaux-tourisme.com, är en av frankrikes krogtätaste städer. Staden har helt bytt ansikte sedan man bytte borgmästare för ett antal år sedan. "Under construction" har varit ett varumärke under flera år. Bordeaux har tagit upp tävlan med Barcelona och Nice om att bli den populäraste staden i regionen Sydfrankrike-Nordspanien. Vi tror att chansen att lyckas är stor. Ur röken och dammet har stigit en fågel Fenix. Strålande strandpromenader med folkliv och vattenkonst. Mysiga små torg som i Paris för länge sedan. Nyrenoverade fasader och boulevarder.

 

Här är några personliga tips: Gå hela Rue St Catherine som är en varierad gågata med affärer för många stilar och smaker. Nätverket av gågator gör Bordeaux till en mycket bra stad för shopping, det är lätt att hitta och är man en familj med olika intressen kan man släppa iväg ungdomarna själva utan att behöva vara orolig. Priserna är ungefär som i Sverige men det går att hitta stilar och märken som inte är så vanliga hemma.

 

Fransk musik är värd att upptäcka, FNAC är en stor kedja för musik, spel och video - här kan man provlyssna det fransmännen själva lyssnar på. Tycker du om gamla möbler, tavlor, prydnader etc finns mycket att hitta i Bordeaux. Rue Nôtre Dame är kantad på båda sidor med "antiquaires" (antikhandlare) och "brocantes" (möbler och saker i lite enklare bondstil). Äkta fransk loppmarknad finner man varje söndag morgon kring kyrkan St Michel. Musée d´art Contemporain är inrymt i ett gammalt vinmagasin ganska nära kajen på Rue Ferrère. Muséet är en upplevelse i sig, oavsett vad man visar. Avsluta gärna besöket med att gå upp på taket för en lunch eller middag. La Base Sous marin är en tysk U-båtsbas som blivit kvar efter kriget, efter åtskilliga försök att göra sig av med den har man kapitulerat inför faktum att den är oförstörbar. Miljön är helt unik, U-båtsbasen används för konserter och konstutställningar. Jardin Public är en av två stora vackra parker i Bordeaux. Den innehåller en botanisk trädgård och många intressanta trädsorter. Ett bra ställe att komma i balans igen om du tagit dig in till Bordeaux med bil.

 

Vi åker ofta in till Bordeaux lite senare och stannar kvar på kvällen. Middag på mysig krog - kanske "l'Entrecôte" som bara serverar - gissa vad? Efteråt en promenad på kajen där vattenkonsten plötsligt fyller hela området med 1cm vatten till barnens och fotografernas stora förtjusning. Både ljuseffekterna och fuktighetsnivåerna är enastående.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sida  1

Presentationsfilmen

för Garreau så som det

har varit