Bayonne och Biarritz

Biarritz är en välkänd sommarstad, men hur många har upplevt staden på vintern? Vi åkte dit i januari, direkt från skidåkningen i Pyrenéerna. Kvällen vi kom var det full storm, vi satt på en inglasad uteveranda med regnet piskande mot rutorna och avnjöt ostron, grillad Dorade och bläckfisk. Promenaden i den nattliga stormen efteråt var spännande och blöt. Morgon - vi vaknar på det lilla mysiga hotellet, stormen har lagt sig något, vi måste ner och kolla på vågorna! Ljuset är magiskt och naturscenerna fantastiska. Vi går från fyren, via strandpromenaden vid Casinot, upp på klipporna. Passerar den lilla fiskehamnen på väg mot "La Roche de la Vierge" som bjuder på ett otroligt skådespel. En regnskur, ett museum - Musée de la Mer visar sig vara väl värt ett besök. Hungern gör sig påmind, vi fortsätter bort mot restaurangen vid "Plage de Minuit".

 

Det är bara några grader varmt i luften och skönt att komma inomhus. Under lunchen blir vi underhållna av ett gäng glada medelålders fransmän och fransyskor som glatt springer ut på stranden och slänger sig i vågorna! Och de badar länge också. Vi får senare reda på att de vi sett är medlemmar i den celebra klubben "Baigneurs des Ourses Blancs" som bildades 1927. Efter lunchen går vi ner och känner på vattnet som faktiskt är riktigt behagligt, 18 grader, nästa gång tar vi med oss handdukar och badkläder.

 

Grannstaden Bayonne har också sin diskreta charm. Till det yttre ser den som många andra städer här nere ut som en tråkigt industristad. Men ICKE! En cykeltur längs kusten i ca 45min leder oss in i en mycket charmig gammal stad som klänger med färgstarka stenhus utmed floden Adour. Prisnivån är lägre men restauranterna många. En bra ide är att besöka denna pärla i samband med den festival som samlar många tusen besökare varje år. Alla är klädda i rött och vitt och partajar vilt under 3 dagar i aug. Att säga att stämmningen är hög är ett understatement.

www.biarritz.fr

 

 

 

 

 

 

 

 

Sida  1

Presentationsfilmen

för Garreau så som det

har varit